Graszoden leggen

Bekijk onze tips voor het zelf leggen van graszoden.

Graszoden leggen: zo doe je dat

Wanneer je overweegt om zelf graszoden te gaan leggen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben daarom voor jou een aantal handige tips op een rijtje gezet. Wanneer je deze opvolgt, kan het haast niet meer mis gaan.

Maak de ondergrond goed los en vervolgens egaal

Voordat je graszoden leggen gaat moet je eerst de grond waar je de graszoden komen te liggen goed omspitten. Eventueel kan je op dit moment wat bemeste tuinaarde bijstrooien. Let wel goed op dat onkruid en eventuele oude graszoden verwijderd zijn. Na het omspitten van de ondergrond moet je deze weer goed aandrukken en egaal maken. Hierbij helpt het als je een hark gebruikt. Veel hoveniers maken gebruik van een grote plank om de grond egaal te maken.

 

Het leggen van de graszoden

De rollen kan je direct van de pallet (of aanhangwagen) halen en moet je strak tegen elkaar aanleggen. Na het leggen kan je de rollen even stevig aankloppen met bijvoorbeeld achterkant van de schep. Na het leggen moet je in ieder geval de graszoden erg nat maken. Beter te veel dan te weinig water is hier het devies! Wil je niet zelf een gazon aanleggen maar dit laten doen? Klik hier voor een aanbieder van gazon aanleggen

Onderhoud na graszoden leggen

Als je de graszoden hebt gelegd dan is het erg belangrijk om eraan te denken dat je de eerste weken na het leggen de graszoden goed nat houdt. De wortels kunnen dan echt goed schieten. Bij erg zonnig en warm weer kan het zijn dat je meerdere malen per dag moet sproeien.

Wanneer kan je graszoden leggen?

Het leggen van graszoden kan je het gehele jaar door doen. Er zijn wel een aantal momenten waarop graszoden leggen minder geschikt is:

  • Wanneer het vriest of sneeuwt. Dit omdat de grond dan bevroren is.
  • Als het boven de 25 graden is, bevelen wij het niet aan om graszoden te leggen. Dit is namelijk niet goed voor de graszoden. Haal bij warm weer de graszoden bij voorkeur ook direct van de pallet af. Dit is beter voor de zoden.

Bekijk hier aanbiedingen voor goedkope graszoden kopen en de voordelige graszodenprijzen

 

Liever gras inzaaien?

Het zelf inzaaien van gras heeft bij veel mensen de voorkeur boven het leggen van graszoden. De belangrijkste reden die men hiervoor aanvoert is dat het zelf inzaaien van gras goedkoper is dan het kopen van graszoden. Toch zijn er wat ons betreft veel nadelen aan het inzaaien van gras:

  • Als je liever een grasmat inzaait, dan graszoden inlegt dan moet je er rekening mee houden dat de vogels veel graszaden zullen wegpikken. Mogelijk krijg je dan kale plekken en zal je moeten bijzaaien.
  • Daarnaast kan het zo zijn dat door flinke regenbuien het graszaad wegspoelt.
  • Tenslotte is de hoeveelheid onkruid vaak meer wanneer je graszaad strooit dan wanneer je graszoden leggen gaat.

Klik hier voor een aanbieding van goedkoop graszaad. De vraag is dus of je resultaat zo mooi is dan bij het leggen van graszoden.

Advertenties
CompleetGroen.nl houdt uw gras groen met dit jaarpakket